donderdag 23 september 2010

Hersenscan bij sollicitatie is onwettig

Werkgevers die een hersenscan van hun werknemers afnemen bij sollicitaties om te kijken welk soort job het beste bij hen past.


Volgens hoogleraar salesmanagement Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is het nog een kwestie van tijd vooraleer via deze hersenscans het gedrag van mensen en hun sociale en emotionele intelligentie zal kunnen worden onderzocht.

In het jobblad Vacature zegt Verbeke dat men op die manier kan voorkomen sollicitanten met een psychopathische aanleg aan te werven. "Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven", aldus Verbeke in Vacature, die denkt dat de Amerikaanse superoplichter Bernard Madoff via zo'n scan ontmaskerd had kunnen worden.


Maar er is ook tegenkanting. Roger Blanpain, emeritus KUL-hoogleraar arbeidsrecht, noemt de hersenscans niet enkel strijdig met de privacy, maar ook onwettig.
Blanpain verwijst in dat verband naar wet van 28 januari 2003 over medische onderzoeken in het kader van arbeidsverhoudingen en de wet van 10 mei 2007 die discriminatie op basis van huidige of toekomstige gezondheidstoestand bij sollicitatie verbiedt.
bron: Vacature

Geen opmerkingen:

Een reactie posten